Tyst stolthet - Danielle Steel

Nu har jag suttit och läst i två timmar och är äntligen klar med Danielle Steels Tyst stolthet. Det är inte det att boken är så dålig egentligen, men den är ju så sjukt klyschig. Hon kastar en massa överdrivet kärleksstrunt över en (visst önskar man väl att kärlekslivet skulle se ut så ibland) att man inte vet vart man ska ta vägen. Det känns väldigt amerikanskt även om hon försöker blandar in en hel del av den Japanska kulturen.

Masao Takashimaya, japansk universitetslärare, var en ovanlig man. Hans brinnande intresse för världen, för nya idéer och strömningar var lika stark som hans hustrus djupa bindning till de gamla japanska traditionerna. Ävndå var de lyckliga tillsammans och Masao hade stora planer för deras nyfödda dotter i början av 1920-talet.
Tjugo år senare sänder han den artonåriga Hiroko till Kalifornien för att läsa vid college. Hiroko är blyg och uppfostrad i sin mors gammeldags japanska anda, men hon förstår hur viktigt det är för hennes far att hon ser något annat än den inskränkta kvinnovärlden som Japan kan erbjuda och hon skulle aldrig drömma om att trotsa hans vilja.
När hon stiger iland i San Franciscos hamn i augusti 1941, blek och stum av hemlängtan, är det en total annorlunda värld som öppnar sig. Hon välkomnas av sin farbror Takeo, och hans familj.

Hennes kusiner i Kalifornien är mer amerikanska än japaner och har först svårt att förstå sig på den blyga, väluppfostrade Hiroko, som ser ut som en främmande exotisk fågel i sina vackra kimonor.
Det tar tid för Hiroko att anpassa sig till det nya livet och först när hon möter Peter Jenkins, hennes farbrors assistent på Stanforduniversitet, stillnar hennes värsta hemlängtan. Men kärleken som växer fram mellan en asiat och en amerikan är förbjudet i lag i Kalifornien vid denna tid.
När Hiroko börjar på den exlusiva internatskolan blir ingenting som hon hoppats - där möter hon bara fördomar, kyla och en spirande rasism som hon aldrig kunnat föreställa sig att hon skulle få uppleva.
Den 7 december 1941 bombas Pearl Harbor av japanerna. Inom några timmar är kriget mellan USA och Japan ett faktum och Hiroko blir plötsligt en fiende i ett främmande land. Några månader senare råder utegångsförbud på
kvällarna för japanerna, deras rörelsefrihet begränsas alltmer och trakasserier och hot hör till vardagen. Den stora katastrofen kommer när Hiroko och hennes släktingar evakueras till ett uppsamlingsläger, tvingade att sälja sitt hus, lämna sina arbeten och hela sin trygga tillvaro.

Den var väl en helt okey slöläsning, men det är en bok jag kommer glömma direkt. Den sätter inga spår hos mig tyvär.
En mysig kärleksbok som kan vara kul att läsa om man vill få läsa om oövervinnerlig kärlek, kanske få lite hopp om att den finns där ute.
Jag blev iallafall väldigt sugen på att köpa en snygg kimono! :D

Betyg
** / *****
2 / 5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0