Recension: Egalias döttrar - Gerd Brantenberg

Egalias döttrar
Författare: Gred Brantenberg
Utgivningsår: 1977
Förlag: Pax förlag
Första meningen: ">Det är trots allt män som avlar barn, sa diriktör Bram och gav sin son en tillrättavisande blick över kanten på Egalsundsposten<

"I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar
och bär pehå. Trött på att betraktas som kompetent bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket. Gerd Brantenbergs Egalias döttrar är en träffsäker parodi på det moderna patriarket. Ebba Witt-Brattström skriver i ett nytt efterord att en av Gerd Brantenbergs poänger är att könsmakt korrumperar. Och alla som läser den här boken lär ställa sig på Petronius och maskuliniströrelsens sida i dess kamp för ett Egalia där alla respekteras som individer, oberoende av kön."

Okey, detta var en ganska konstig bok, haha. Men rätt så underhållande ändå på sitt sätt.
Det är kvinnorna som har all makt i samhället och männen är de som är hemma och tar hand om hem och barn. Det är kvinnorna som har de viktiga jobben, som klär upp sig i kostym och sitter i regeringen. Det är männen som rakar benen, käkar p-piller och rullar upp skägget i papiljotter... Männen bär PEHÅ, en hållare för snoppen.

Boken är skrivet på ett sätt som gjorde den lite svårförståerlig vissa gånger, överallt där det normalt skulle stå man eller män så stod det dam eller kvinna istället. Till exampel sjöman hette sjökvinna. Här kommer en mening som exampel, i en "vanlig" bok skulle det stå: Man kan inte både ha kakan och äta upp den, i boken står det: "Dam kan inte både ha kakan och äta upp den." Så överallt där det ska ska "man" står det istället "dam" osv. Ni fattar.

Det är många ord som är omgjorda på detta sätt, vilket gjorde att många gånger tog det ett ganska bra tag innan jag förstod vilket ord som skulle vara där egentligen. Det var dock ganska roligt att försöka lista ut vad som var ändrat och vilket ord som var orginalordet.

Ja, inte världens bästa bok enligt mig men den var rolig att läsa. Boken är skriven 1977 och Gerd Brantenberg har skildrat samhället hur det skulle kunna vara ifall kvinnorna hade den makt som männen har.
Ganska underhållande faktiskt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0